Wat is goedkoper: koken met de airfryer of het gasfornuis?

Onlangs was ik bij iemand thuis voor een van onze projecten. De bewoonster vroeg of zij er goed aan deed eieren te koken in de airfryer. Ze beloofde me dat het net zo lekker smaakte, dus dat was niet het vraagstuk. De vraag was vooral: wat is goedkoper? Mijn eerste reactie was: koken op gas, want gasverbruik bij het koken is erg laag. Toch bleef de vraag aan me knagen, dus ik heb het uitgerekend.

Koken met de airfryer

Mijn eigen airfryer heeft een verbruik van 2000 watt (dit is vaak aangegeven op het apparaat). Volgens het recept van de mevrouw duurt het 17 minuten om een eitje perfect gekookt te krijgen. Ik betaal 26,5 cent per kWh bij mijn energieleverancier. Dan krijg je de volgende berekening:

Verbruik apparaatOmzetten naar verbruik per minuutAantal minuten dat het apparaat aan staatOmzetten naar kWhKosten verbruik per kWhKosten
2000: 60x 17: 1000x € 0,26521= € 0,15028

Het kost dus 15 eurocent om een eitje te koken in de airfryer.

Je kunt deze berekening overigens ook uitvoeren als je bijvoorbeeld wil weten wat het kost om een uur lang de stofzuiger te gebruiken. Zoek het verbruik van het apparaat op en vul het aantal minuten in. Deze berekening kun je echter niet gebruiken om bijvoorbeeld het verbruik van een koelkast te berekenen, omdat een koelkast soms aanslaat en energie verbruikt, en soms langere tijd uitstaat. Wil je dit wel weten, kijk dan eens naar dit apparaatje in onze webshop waarmee je precies kunt aflezen wat een elektrisch apparaat verbruikt

Koken op het gasfornuis

Nu komt het lastige gedeelte van de beantwoording van de vraag. Hoeveel gas verbruik je bij het koken van een eitje? Omdat ik deze kerst geen stoofvlees heb gemaakt, heb ik niet mijn eigen gasverbruik per uur van een gaspit gemonitord. Ik moet dus vetrouwen op deze website waar de berekening op is gebaseerd; we gebruiken de bevinding hoe lang het duurt voor een liter water kookt en de bevinding hoeveel gas er per minuut verbruikt wordt op een lage stand.

We koken eitjes in 1 liter water. Dan draaien we de gasknop laag open. Het duurt 8 minuten alvorens het water gaat koken. Daarna willen we een hardgekookt eitje maken, wat wederom 8 minuten duurt. Hierbij past de volgende berekening:

Hoeveelheid gas per minuutAantal minutenPrijs gas per m3Kosten
0,001875 m3x 16x € 0,88652= € 0,02659

Het kost volgens deze berekening dus minder dan 3 eurocent om een eitje te koken op het gasfornuis.

Daarnaast is het gasverbruik (of, als je altijd het gas laag laat staan, de opwarmtijd) afhankelijk van erg veel factoren. Gebruik je bijvoorbeeld een klein pannetje op een grote pit, dan zal het verbruik hoger zijn. Een wokbrander verbruikt ook meer gas dan een simpel klein pitje. Ook het gebruik van een deksel, het benutten van een lage stand van de draaiknop van het fornuis en de inhoud van de pan beïnvloeden het verbruik.

De conclusie van deze berekening: kook je eitjes op het gasfornuis en niet in de airfryer als je zo laag mogelijke kosten wilt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.